· 

Raquetes - Estany de Malniu

El bosc de Fontanera és una immensa pineda de pi negre que alterna amb el bedoll i la moixera de guilla que li donen tocs de color groc i vermell a la tardor. Gràcies a la seva situació en un vessant d’influència atlàntica la seva innivació és important, no obstant això, pocs indrets naturals de la comarca són tant acollidors com aquest.

 

Una manera de gaudir la natura tot fent esport és anar amb raquetes. La neu ens permetrà trobar rastres i petjades d’animals autòctons de la zona i descobrir racons i paisatges molt diferents als de l’estiu.

 

L’estació d’esquí nòrdic Guils-Fontanera ofereix tres recorreguts de raquetes aptes per a tothom i perfectament senyalitzats. Per als més agosarats us proposem una sortida d’uns 12 km aproximadament entre l’anada i la tornada, un itinerari amb una mica més de desnivell que la resta. És una excursió variada amb vistes excepcionals de la Cerdanya. En una segona part del recorregut ens endinsem al bell mig del bosc i i acabem amb la sorpresa de l’estany gelat al mig d’una fondalada. Just davant gaudirem del roc de Lladres i a la dreta la serra Mascarella i Puig Farinós.

Estany de Malniu

Distància: 12km

Dificultat: Moderada

Época aconsellada:  Finals desembre - març

Accés: Des de Puigcerdà, anem a la rotonda d’unió de la N-152 i la N-260. Continuem per aquesta última carretera en sentit Bellver de Cerdanya i la Seu d’Urgell. A 1 km trobem una segona rotonda que ens durà al poble de Guils de Cerdanya.  Abans d’arribar al poble ens desviem cap a la dreta seguint una pista asfaltada que s’enfila en llaçades i ens durà a l’estació d’esquí  nòrdic Guils-Fontanera.

 

 

ITINERARI

 

Des del punt d'informació de l'estació (1905 m), podrem seguir els senyals, bastons negres i taronges, fàcils de veure en totes les condicions atmosfèriques, que ens portaran al GR-11. Girarem en direcció N, i resseguirem aquest GR i que supera una inclinació moderada i passarem per la zona rocallosa de les Roques Feres. Ens endinsarem al bosc, municipi de Ger, i passats uns 45 min arribarem al refugi forestal de la Feixa, de 2228 m que se situa en una gran clariana amb unes dilatades vistes panoràmiques. Aquest pot ser un punt d’avituallament i així aprofitem l’aigua de la font que trobarem a 20 m direcció E.

 

Seguirem la pista forestal, per la qual circulen tot tipus de vehicles a l’estiu, direcció O. Estarem en un altiplà i travessarem un bosc esclarissat que domina la vall de Meranges o Valltova. Al cap d’uns 15 minuts trobarem un cartell informatiu (2248 m) que ens indicarà les direccions a seguir, tant si volem anar a l’estany de Malniu com al refugi de Malniu. Triarem la primera alternativa en sentit N. Ara els senyals que haurem de buscar són de color groc, amb el núm. 139. Aquests ens guiaran durant el curs d’un corriol que s’endinsa al bell mig del bosc i supera un desnivell molt poc pronunciat, a l’estany de Malniu (2250 m), després d’uns 50 minuts. Segons la llegenda, és en aquest estany on les bruixes i els bruixots es trobaven amb el diable i organitzaven els seus sàbats les nits de Sant Joan. Des d’aquí podem anar al refugi de Malniu.

 

On desaigua l’estany seguirem un camí de baixada pronunciada, indicat amb fites de pedra, que ens guiarà durant 25 m al refugi de Malniu (2123 m). Davant d’aquest refugi veurem un estany, no són pocs els qui el confonen amb el de Malniu. Es tracta de l’estany Sec, que en realitat és artificial, ja que disposa d’una resclosa coberta de terra i herba a la sortida de les aigües.

 

Per fer el circuit de tornada agafem a la dreta (sentit E), un tram del GR-11 que ens portarà un altre cop al cartell informatiu que havíem trobat anteriorment. Haurem de resseguir el camí a l’inrevés per tornar a la base de l’estació d’esquí i donar per finalitzada la nostra excursió.


Altres rutes amb raquetes de neu: