· 

[TC367] Sta. Eugènia de Nerellà - Olià - Nas - Vall Ridolaina

 

Ruta circular en bicicleta per la Baixa Cerdanya lleidatana que enllaça els llogarets de Santa Eugènia de Nerellà, Olià i Nas, tot enfilant-se a la Vall de la Ridolaina i apropant-nos a Cal Manxot i la Ridolaina mateixa. En qualsevol època de l'any són majestuoses les vistes del massís del Cadí en la seva vessant nord.

 

Santa Eugènia de Nerellà és una entitat de població del municipi de Bellver de Cerdanya, dins la vegueria de l'Alt Pirineu, la qual s'esmenta ja a l'Acta de consagració de la Catedral de la Seu d'Urgell l'any 839. I la seva església hi surt citada per primer cop l'any 1003 com a Sancta Eugenia qui est in Neriniano. L'origen del nom Nerellà estaria lligat al gentilici romà "Nerellianos", que s'associaria a un "fundus". El poble de Nerellà (del llatí Nerinianus) va passar a ser conegut amb el nom de Santa Eugènia als voltants del segle XIV.

 

El nom

El topònim prové de la Neriniano de la documentació del S. IX. Meyer-Lubke (1923) i en destaca el seu origen clàssic, el qual s’hauria de cercar en un antropònim Nerinius, inexistent al món romà. Coromines el considerà derivat del nom propi Nerius i aquest també és el nom d’un déu romà. Podria tenir l’origen en el nom de la nimfa Nerea, millor documentada en aquest context. Per això, la seva església (Santa Eugènia) podria estar relacionada amb personatges femenins.

 

Tot el recorregut transcorre per pistes en relatiu bon estat, d'aquí que considerem la ruta com a "moderada" per a e-btt. La excepció pot ser als voltants del punt TC367-05, a on l'estat del camí pot exigir baixar de la bici. Òbviament es pot fer amb btt normal, considerant els més de 700m. de desnivell.

 

TC367 - Santa Eugènia de Nerellà
TC367 Vistes


Perfil ruta bicicleta TC367 Vall Ridolaina

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

  

  

24.5 km.

1100 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Sta, Eugènia de Nerellà

Olià

Nas

Ridolaina


Temps a BellverAltres rutes relacionades: