· 

[TC224] Ruta romànica per la plana ceretana

 

Fàcil caminada circular per la plana Baixa Cerdanya que ens mostra quatre magnífics exemples del romànic de la zona:  Santa Eulàlia d'Estoll, Sant Miquel de Soriguerola, Sant Iscle i Santa Victòria de Sanavastre i Santa Maria de Mosoll. 

 

Sant Miquel de Soriguerola és una petita església d'una sola nau amb volta de canó lleugerament apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular i la porta d'arc de mig punt a migdia.  A la paret de ponent i a la de l'absis es poden observar fileres d'opus spicatum.  El campanar d'espadanya senzilla està curiosament descentrat. Aquest senzill edifici, esmentat ja el 1035, va proporcionar una joia de la pintura de finals del segle XIII a Catalunya:  el frontal d'altar de Sant Miquel i el seu artista anònim, batejat com "el mestre de Soriguerola".

 

La primitiva església romànica d'Estoll era un temple del segle XI d'una sola nau i absis semicircular, orientada d'est a oest.  La coberta de l'edifici deuria ser amb volta de canó reforçada per tres arcs torals bastits sobre columnes quadrangulars on la porta s'obria al mur de migdia.  Al llarg dels segles posteriors únicament es van construir dues capelletes que s'obriren just abans del presbiteri. Al segle XVII s'enderroca el frontispici i es reconstrueix, allargant notablement la nau cap a ponent. També es construí un petit altar al mur nord i un porxo que protegia l'entrada de l'església.  Ja al segle XX s'afegí una capelleta destinada a contenir la pila baptismal.

 

TC224 - Ruta romànica de la Cerdanya - riu Segre
TC224 - Ruta romànica de la Cerdanya - SoriguerolaDistància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

  

  

11.3 km.

70 m.

Fàcil

Baixa Cerdanya gironina

Soriguerola

Estoll

Sanavastre

Mosoll


Descarga
TC224.gpx
Documento XML 255.4 KB

Temps a FontanalsRutes populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens