· 

[TC179] Montlluís - Serrat de les Forques - La Llaguna

 

Fàcil ruta circular a peu des de la ciutat de Montlluís cap a La Llaguna, que ens descobreix l'extrem més a l'est de l'Alta Cerdanya

 

La ciutat més petita del departament francès dels Pirineus Orientals (i una de les 10 més petites de tota la república) amaga en les seves 39 hectàrees i darrere 3 km de muralles tresors d'arquitectura militar d'època moderna, reconeguda per la Unesco pel seu valor excepcional des del 2008.  Al seu promontori, la Ciutadella és l'element de defensa de la ciutat fortificada de Montlluís des de la seva creació, el 1679.  Seguint els plànols elaborats per Vauban, la ciutadella dibuixa un quadrat flanquejat per quatre baluards i cobert per tres mitges llunes. Les seves muralles estan envoltades d'una rasa seca.  Al sud, la porta coneguda com la Porta Reial , culminada per un campanar i un rellotge, comunica directament amb la ciutat. En canvi, cap al nord s'obre una porta d'emergència a la carretera de França.  Cadascuna d'aquestes dues portes estava originalment equipada amb un passarel·la i un pont.

 

ruta de senderisme a peu circular de Montlluís-LaLlagona - foto 1
ruta de senderisme a peu circular de Montlluís-LaLlagona - foto 2

 

Quan es va construir la fortalesa, es van preveure dues esglésies: una a la Ciutadella i l'altra a la secció civil. L'església militar va ser la primera en ser construïda, per a allotjar els soldats que ja es trobaven a la plaça.

 

L'església de Sant Lluís (1737) està situada al centre del poble, la façana de la qual sobre una petita plaça. Un portal sobri, típic del segle XVII, mostra dos ulls de bou a la dreta i a l'esquerre, inclinats cap al centre de l'edifici per a il·luminar el cor.  Des del 1721 es va pensar en la construcció de la nova església a la ciutat. La seva obra va començar el 1733. Al mateix nivell que l'església de la Ciutadella, la de la ciutat està dedicada a la paraula de Sant Lluís (Lluís IX), avi del rei Lluís XIV. El seu pla és d'una sola nau, orientat a l'est, rematat per un cor i vorejat per vuit capelles laterals. Al llarg dels segles, l'església s'anirà embellint amb retaules que ofereixen notables de la ciutat i elements de l'església de la Ciutadella després de la Revolució Francesa.

 


Perfil de la ruta de senderisme a peu circular de Montlluís-LaLlagona (excursió)

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

8.1 km.

170 m.

Fàcil

Alta Cerdanya

Montlluís

La Llaguna


Descarga
[TC179] Montlluís - Serrat de les Forque
Documento XML 164.1 KB

Temps a MontlluísAltres rutes relacionades: