· 

Camí dels Bons Homes: Coborriu de la Llosa – Porta


Avui us proposem fer una etapa del Camí dels Bons Homes, concretament la que discorre entre Bellver de Cerdanya i Porta. Donada la llargada de  l’etapa, podeu iniciar la sortida a Coborriu de la Llosa, gaudint d’aquesta manera del tram més espectacular del recorregut.
L’itinerari està descrit a grans trets, és aconsellable doncs proveir-se d’una topoguia més detallada.  Per fer aquesta travessa, caldrà contar amb un servei de transport un cop arribats a Porta, per tal d’evitar de fer el camí de tornada pel mateix lloc, fet que allargaria molt el temps de l’excursió.

Distància: 24 km
Temps: 5.40 h de marxa efectiva (estimació)
Dificultat: mitjana
Senyalització: GR 107 (blanc i vermell)
Accés: Des del poble de Prullans, accedim a Ardòvol, i continuem per pista fins a Coborriu de la Llosa, on deixarem el vehicle.

Punt de sortida: Coborriu de la Llosa (1.540 m)
Seguint els senyals del GR, arribareu a Cal Jan de la Llosa, punt o conflueixen el GR 107 i el GR 11-10, que van gairebé junts fins a culminar la vall de la Llosa.
Per sobre del nucli de Cal Jan de la Llosa, és interessant fer una parada al castell de la Llosa i l’ermita de la Mare de Déu dels Àngels de la Llosa (s. XII – XIII).
Un cop s’acaba la pista de la vall de la Llosa, i quan el camí comença a fer-se més estret, abans d’arribar a la cabana dels esparvers, cal anar en compte doncs aquí hi ha la confluència amb el GR 11 que uneix la Vall Civera i Andorra amb els Engorgs.
Cabana dels Esparvers (2.060 m)
Remuntem pel costat del riu d’Engaït i tot fent ziga zagues arribarem al coll de la Portella Blanca d’Andorra. Tram amb poca senyalització. 
Portella Blanca d’Andorra (2.519 m)
Baixem per la Coma de Campcardós, la Ribera de Campcardós i passem per l’Estany Gros, amb fluix d’aigua inestable. Arribem a la cabana de Campcardós (1.950), travessem el riu Querol i finalitzem l’etapa a la població de Porta.

 

Rere la petja dels càtars
El Camí dels Bons Homes ha estat, des del s. XI al s. XIV, un nexe d’unió molt important entre l’aireja i el Berguedà. Aquest era un itinerari sovint utilitzat pels últims càtars que fugint de la presó, la despossessió o la mort, buscaven refugi, pujant muntanyes, travessant colls, a voltes dormint sota teulat amic i a voltes al ras, arribaren a les terres catalanes de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà.
Amb aquest itinerari pirinenc transfronterer, seguirem els mateixos camins, i descobrirem els paisatges, la flora i fauna pirenaica i la seva gran diversitat, que aquests homes i dones perseguits per la Inquisició varen veure. I si us ho preneu amb calma i filosofia, podreu arribar a sentir la remor de l’historia.

 

A peu, a cavall (9 dies) o en BTT (6 dies), aquesta ruta excepcional, us portarà a trobar llocs realment inoblidables.