· 

Cavalls a la Cerdanya


Animals que aixequen passions i fan somiar, símbols de llibertat i força.
Animal noble que desperta els sentits, mai ens critica ni jutja. Incomprès per no entendre'ns.

 

dona i cavall

Quantes coses es podrien escriure sobre el cavall, quantes coses s'han escrit d'ell i encara és un autèntic desconegut. L'etologia, ciència que estudia el comportament i costums dels animals, és l'assignatura pendent per a tots els que tractem cavalls. Gràcies a ella, cada dia podem ser més racionals en el seu
maneig i fer d'ells un gran amic.

 

Els seus sentits, altament sensibles, juntament amb el fet de que són herbívors, fan que tinguin una percepció de l'entorn molt diferent a la nostra, fet pel que fa que sigui impossible que entengui moltes vegades el que li demanem. Són animals perfectament dissenyats per sobreviure a l'exterior, lliures, a les pastures. El cavall necessita menjar moltes hores al dia, i ha d'ingerir aliment ric en fibra. Podria arribar a passar 16 h al dia buscant menjar i alimentant-se.

Necessita exercitar els seus grans músculs, trotar i galopar cada dia, estirant-se i rebolcant-se tantes vegades com necessiti. La seva distribució de cabell s'ha de conservar tant a l'estiu com a l'hivern, doncs li permet mantenir a ratlla els insectes i protegir-se de la pluja.

 

Descansa aproximadament 8 h al dia i ho fa de tres formes. Dormitant dret aixecant un peu, en un estat de letargia, amb el cap baix, ulls semitancats i orelles als costats. Quan es troben més segurs, és a dir, quan estan acompanyats de més cavalls, descansen al terra amb les potes doblegades sota el cos, el cap aixecat o lleugerament recolzat al terra. La tercera forma de descans és totalment estirats al terra sobre el costat, i és la única manera de poder somiar, però no més de dos/tres hores i repartides al llarg del dia. Aquesta postura els fa altament vulnerables, en la seva memòria encara existeixen els grans depredadors que els poden caçar.

 

Un animal presa com el cavall, primer fuig, desprès mira quin ha estat el perill. És de naturalesa nerviosa perquè té moltes pors, pors que nosaltres acostumem a castigar amb una reacció negativa per al nostre amic. Mitjançant l'ensenyament racional podem combatre-les, a més de reafirmar-nos en el nostre lideratge.