· 

Quads: mobilitat àgil, resistent i divertida

Una bona opció, quan ens proposem recórrer a motor un camí de muntanya, és conduir un quad o quadricicle. 

 

Aquest vehicle posa a la nostra disposició una gran potència que es combina amb una relativament senzilla manejabilitat.  A més, té un molt bon rendiment i és força estable i lleuger.  Rutes pedregoses, rierols, camins enfangats i desnivells, són alguns dels obstacles que podrem fàcilment vèncer muntats sobre aquest vehicle.

Quad

El quad és un vehicle de quatre rodes semblant a una motocicleta. Procedeix dels primers tricicles o hart-trik, els quals disposaven de dues rodes al darrere i una al davant, amb els consegüents problemes de seguretat i de inestabilitat que això generava. En afegir una roda al davant, es va aconseguir una base molt més sòlida del vehicle, alhora que s’evitaren els encallaments en reguerons d’aigua i en sotracs de pistes forestals.

 

Tot i que a primera vista pugui semblar-ho, no és el mateix un quad que un ATV (All-Terrain Vehicle). L’ATV és un vehicle d’ús recreatiu o bé destinat a l’agricultura, és a dir, un quad adaptat per a la realització de treball de camp. El quad, en canvi, exerceix una funció esportiva i d’oci. Ambdós tenen, però, un aspecte força semblant.

 

La potència, l’agilitat i la resistència són algunes de les qualitats d’aquestes màquines. Les podem veure enfilant estrets, circulant sobre superfícies sorrenques, creuant rierols o travessant boscos. Un potent motor i una flexible combinació de la caixa de canvis automàtica els caracteritzen. Inicialment, eren vehicles destinats a circular per pistes i circuits, raó per la qual el seu aspecte és estilitzat i la seva estructura assegura lleugeresa i rapidesa. Avui, s’empren, principalment, amb finalitats de lleure a la muntanya

 

Els ATV, en canvi, es van idear, com hem dit, per ésser vehicles de treball de camp, per la qual cosa són més quadrats i robustos. Gairebé tots tenen reductores, canvi automàtic i tracció a les quatre rodes. El fet de ser espaiosos en facilita la feina, ja que poden transportar des de petits estris fins a grans cabassos. Si la càrrega sobrepassa l’espai disponible, els ATV disposen de bola de remolc.

 

Conduir un quad o un ATV no té gaire dificultat. La posició en la conducció s’assembla molt a la d’una moto. És més estable, però, gràcies a la seva base de quatre rodes. També és important el fet que no cal jugar amb el pes del cos a l’hora de fer un revolt sinó que n’hi ha prou amb moure el manillar.

 

És convenient conduir aquest tipus de vehicle amb casc, per circuits degudament traçats i per espais segurs, l’entorn dels quals no hem de malmetre mentre conduïm. És important parar sempre atenció als possibles senderistes que ens creuem en el camí. Haurem d’extremar al màxim la precaució quan circulem per pistes forestals.

 

Per conduir un quad o un ATV només cal disposar del permís de conducció de cotxe.