· 

[TC053] Lles-Travesseres-Ardòvol-ElVilar-Viliella

 

Clàssica ruta circular a peu per la Baixa Cerdanya lleidatana, que enllaça els nuclis de Lles de Cerdanya, Travesseres, El Vilar i Viliella. 

 

El terme municipal de Lles de Cerdanya és el més extens de la Cerdanya, amb 103 quilòmetres quadrats.  Dins el seu terme actual, a més del propi Lles, hi ha els d’Arànser, Músser, Travesseres i Viliella i el veïnat de Coborriu de la Llosa. Hi trobarem també nombroses masies, com Cal Jan de la Llosa (a l’antic caseriu de la Llosa), Barnola i el Vilar, a més d’indicis dels despoblats de Cortaus, el Vilar de Lles, d’en Bret, Sallent i Serrat, així com les ruïnes del poble d’Anol, nombroses bordes, cortals i cabanes, els antics banys de Caldes de Músser i el balneari de Senillers.

 

Iniciarem el recorregut al nucli de Lles de Cerdanya (1480 m.), situat en un replà orientat a migjorn, al pendent de la muntanya, el qual s'ordena entorn de l’església parroquial de Sant Pere. Hi ha algunes edificacions antigues com Cal Ferrer i Cal Peremptori. També hi trobarem la capella de la Mare de Déu del Roser, dita també del Benefici. Al camí de Lles a Viliella hi ha el Mas Barnola, casa pairal dels Barnola, que foren els darrers senyors de Lles. 

 

Deixant Lles, anirem cap el poble de Travesseres (església de St. Jaume, s.IX).  Trobarem el riu de la Llosa, el torrent de Coborriu, el poble d'Ardòvol (església de la M. de Déu del Roser, s.IX), seguirem per la vall de la Llosa i el Vilar i culminarem l'experiència al salt del Molí de Viliella. Finalment, tornarem a Lles després de visitar el petit nucli de Viliella.

 

De tornada a Lles, podem dedicar uns instants a admirar l'esmentada església de Sant Pere de Lles, documentada des del segle X,  que té origen romànic però ha estat molt modificada en època posterior. Té una sola nau i un sòlid campanar de planta quadrada coronat amb teulada piramidal. El portal és adovellat.

 


Viliella
Lles de Cerdanya


Perfil de la ruta de senderisme a peu circular TC053 des de Lles

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

 

 

19.7 km.

710 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Lles de Cerdanya

Travesseres

Ardòvol

El Vilar

Viliella


Temps a Lles de Cerdanya


On MENJAR a LLES de CERDANYA

On DORMIR a LLES de CERDANYA



Rutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens