· 

Equipa't per la neu!


Consells bàsics sobre material d'esquí

 

Som a prop de l'inici de la temporada d'esquí, un bon moment per posar a punt el material. Ens centrarem en esquís, fixacions, botes i bastons, amb propostes per a totes les butxaques. Si el que volem és material nou, amb totes les novetats i millores per a la propera temporada, podem comprar el material a botigues d'esport, on ens assessoraran i ens ajudaran a escollir el material més adient al nostre nivell d'esquí. Però cal saber també que existeixen fires d'ocasió i de segona mà on trobarem ofertes de temporades passades o material usat però en condicions.

Sigui quin sigui el vostre nivell d'esquí, portar el material adequat és molt important. Notareu millores i gaudireu sense preocupacions. Sovint hi ha esquiadors que queden limitats per culpa del material que porten. I no només això; la seguretat hi va molt lligada. Portar el material adient i en condicions pot evitar molts disgustos!

Com a norma general, agafarem les següents pautes:

 

Esquís
Escollir uns esquís o uns altres, dependrà en gran part del nostre nivell. Per tant, no portaran els mateixos esquís un debutant que un expert. Una persona que comença a esquiar hauria de portar uns esquís curtets i tous, l'alçada dels quals hauria de ser, mínim a l'alçada dels ulls, i com a màxim, de la mateixa alçada de la persona. A mida que el nostre nivell va augmentant, també ho fa la velocitat amb la que ens desplacem per les pistes. Normalment els esquís curts i tous son més inestables que els llargs. Per tant, a més nivell, esquís més llargs i de més duresa.

La fixació
Teniruna bona fixació també és important. La finalitat d'aquesta és fixar la bota a l'esquí; però en cas de caiguda ha de poder saltar. La duresa a la que portarem la fixació té relació amb el pes, l'estatura, el nivell i l'edat de l'esquiador. A menys pes, estatura, nivell i edat menys duresa. La fixació no hauria de saltar sense motius aparents, però si hi ha una caiguda ha de poder saltar. Si no ho fa, podem patir una lesió.

Botes
S'ha de poder caminar i moure's amb relativa normalitat portant les botes posades i ben cordades. La bota ha de subjectar bé el peu, per això és molt important que vagi a la mida i que tingui totes les tanques en bon estat. S'ha de poder flexionar la bota amb facilitat. Si les botes són massa dures, ens costarà o no podrem fer els moviments necessaris per a poder esquiar.
Bastons
Per comprovar si els bastons són correctes per a la nostra alçada, farem la següent comprovació:
- A la botiga o a casa: agafem el pal per sota de l'"arandela" i recolzem el mànec al terra. Per saber si els bastons ens van a la mida, el colze ha de formar un angle recte.
- A pistes: ens posem les botes, els esquís i els bastons. Clavem els bastons just davant de la fixació. Per saber si els bastons van a la mida, el colze ha de formar un angle recte.

 

Resum del material necessari per a la pràctica de l'esquí:
- Esquís adequats al nivell d'esquí i a l'alçada de l'esquiador.
- Botes a mida, que és puguin flexionar, i sempre ben tancades.
- Fixacions adequades al pes, estatura, edat i nivell d'esquí. Si caiem, la fixació ha de poder saltar.
- Pals. S'ha de clavar el pal al terra, i agafat amb la mà s'ha de formar un angle recte en el colze.
- Guants o manoples a la mida de la mà. Han de permetre agafar bé el pal.
- Sempre s'han de portar ulleres. Poden ser de boira o de sol; el important és que tinguin un bon filtre de protecció solar.
- Roba d'abric. Aconsellem que sigui impermeable i que no deixi entrar el fred, però que sigui transpirable.
- És recomanable l'ús del casc. També aconsellem l'ús de "tortuga" (protecció per a l'esquena).
- La crema protectora és imprescindible si no ens volem cremar la pell. El sol de muntanya "pica" molt fort.
- És aconsellable l'ús d'un buff o mocador per protegir el coll i la cara del fred.