· 

Barbacoes: fum i molta brasa

Amb l’arribada del bon temps, ens ve de gust estar a la fresca i realitzar tota mena d’activitats a l’aire lliure. Hem deixat enrere els dies freds i aprofitem per fer tot allò que els dies que s’allarguen i les bones temperatures ens brinden. Organitzar una barbacoa a la terrasseta de casa és quelcom més que assaborir un bon tall de carn a la brasa: el carbó, la graella, les aromes de la carn rostida i els amics o familiars que ens envolten i ens donen un cop de mà ens faran gaudir d’un àpat molt especial, generalment, acompanyat d'una bona copeta de vi.

 

Després del ritual de preparar les brases i amb la carn a punt per començar a fumejar, anem fent tertúlia. Sovint, un dels temes de conversa en una barbacoa és, curiosament, la barbacoa. Parlem de moltes coses en relació a aquestes amb els nostres contertulians: tipus d’aliments que hi podem cuinar i de graelles que trobem al mercat, experiències, consells, receptes i anècdotes diverses.

 

Pel que fa a la varietat de graelles o barbacoes, trobem diferents opcions que s’adapten a diferents necessitats. És important, però, primerament, conèixer les condicions bàsiques que ha de reunir qualsevol tipus de graella. Ha de constar d’un sector per cuinar, el tiratge s’ha de disposar de manera que el fum pugui sortir cap a l’exterior sense possibilitat de retrocés i s’ha de construir amb un material que retingui la calor i que suporti les altes temperatures, és a dir, amb un material refractari.

 

Les graelles tradicionals es construeixen allà on s’han d’utilitzar. És important comptar amb una mà d’obra especialitzada a l’hora de concretar l’obra, ja que és imprescindible assegurar el càlcul de les mesures per obtenir un tiratge correcte que garanteixi l’evacuació del fum. Els avantatges de construir una graella rauen en que es pot fer a mida i d’acord amb les necessitats i preferències de l’usuari.

 

D’un estil més modern parlem quan fem referència a una graella encastada. Aquesta està formada únicament per una àrea on es cuina, protegida amb material refractari i col·locada en un espai o cavitat reservats per a aquesta finalitat.

 

Les barbacoes premodelades estan formades per diverses peces fetes a base de sorra, ciment, pastes d’aigua i guix o argila i posts refractaris que s’empalmen allà on s’ha d’instal·lar la graella. La seva aparença és de totxo a la vista però en realitat el que veiem són motllos de color amb les juntures pintades. Si es mantenen a l’aire lliure poden arribar a durar entre 15 i 20 anys. Els avantatges d’aquest tipus de graelles rauen bàsicament en la seva ràpida instal·lació, no més de dues hores, i el fet que existeixen nombrosos models al mercat que permeten fer front a les diferents necessitats.

Barbacoa, botifarra

 

Les graelles portàtils permeten ésser traslladades a qualsevol lloc i, si són plegables, es poden emmagatzemar fàcilment. De cara al seu manteniment, és important que no estiguin en contacte amb l’aigua; altrament, la pintura es desprèn amb la consegüent oxidació del material.

 

A més, el mercat ens ofereix barbacoes a gas, de disseny, de llenya i metàl·liques, entre d’altres.

 

Un cop tenim a casa la barbacoa en qüestió i hem organitzat l’esdeveniment, cada cop més popular, de reunir-nos-en al voltant amb la companyia desitjada, hem d’escollir el menú. A les tradicionals carns i verdures – xai, botifarres, pebrots, albergínies, espàrrecs, carxofes, patates al caliu, etc – hi podem afegir vistoses broquetes o fins i tot escollir un peix que ens agradi, embolicar-lo amb paper d’alumini, i posar-lo a rostir. Diversos comerços o establiments ens facilitaran molt la tasca prèvia a aquest bon àpat, ja que sovint disposen d’una gran varietat de verdures i de carns, ja preparades per posar damunt les brases.

 

D’una forma o d’una altra, amb carn, peix o únicament amb verdures, amb moltes ganes i en bona companyia, gaudirem d’un bon àpat a l’aire lliure sense necessitat de sortir de casa.