· 

[TC256] Ardòvol - Sant Quintí - La Bastida - Coborriu

 

Entretinguda ruta circular a peu des d'Ardòvol, un petit llogarret de la Baixa Cerdanya lleidatana, que ens permet gaudir tant de les vistes de la cara nord del Cadí com de la Tossa Plana de Lles i del Puigpedrós.  Pel camí descobrirem l'ermita de Sant Quintí i visitarem els nuclis de La Bastida i Coborriu de la Llosa.

 

Ardòvol pertany al municipi de Prullans i està situat enmig de terres regades, a 1.340 m d’altitud als darrers contraforts de la serra de l’Esquella.  Les cases es troben agrupades al voltant de l’església de Sant Climent (consagrada l’any 891 pel bisbe Ingobert d’Urgell). Entre les poques cases disseminades pel terme hi ha La Bastida, antiga força, situada a 1.630 m d’altitud.  Ardòvol és esmentat des del 839.

 

L'església de Sant Quintí d'Ardòvol està situada al sud del mas del mateix nom, sota les cases de la Bastida. Actualment el mas s'ha abandonat i només s'utilitza com a paller i estable. La capella del mas, situada a un centenar de metres més cap al sud, era de planta rectangular i de reduïdes dimensions, amb una cambra adjacent al costat est. El sostre està esfondrat, però, tot i així l'estat de conservació dels murs és força.  L'arc que separa la nau de l'església de la cambra adjacent és un arc de mig punt del mateix tipus que els arcs de les finestres, amb la línia d'imposta entrada respecte de la llum de l'arc. Tots aquests elements han fet que aquesta església s'enquadri en el moment preromànic.

 

Coborriu de la Llosa fou municipi independent el segle XIX, però actualment depèn del municipi de Lles, ja que només hi resten l'església de Santa Llúcia i molt poques cases, presidides per la gran casa pairal de Ca l'Espanya, de la família dels Bagaria (Vegueria) que, bé que reformada a principis -i finals- del segle XX, conserva el seu nucli central antic i la façana amb elements, com a mínim, del segle XVIII.

 

TC256 - Vistes del Cadí
TC256 - Vistes Puigpedrós


Perfil ruta senderisme TC256 - Ardòvol - La Bastida - Coborriu

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

  

12.7 km.

450 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Ardòvol

Sant Quintí

La Bastida

Coborriu


Descarga
TC256.gpx
Documento XML 352.5 KB

Temps a ArdòvolRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens