· 

[TC259] Martinet - Travesseres

 

Ruta circular a peu que uneix els nuclis de Martinet i Travesseres, a la Baixa Cerdanya lleidatana.  Sense cap mena de dificultat per a persones acostumades a passejar de forma habitual.

 

Sortint de la població de Martinet, seguirem el riu de la Llosa fins arribar a la presa de captació d’aigua. Des d'aquest punt, el camí, amb un petit pendent, es va allunyant del riu, fent-nos girar de manera gradual cap a l’oest, direcció Travesseres. Ja de baixada, val la pena aturar-se al mirador que ens dóna vistes sobre Martinet i Montellà.

 

Montellà i Martinet és un municipi situat al sud de la comarca de la Cerdanya lleidatana. El cap de municipi és Martinet i agrupa les entitats de Montellà de Cadí, Béixer, Estana i Víllec, que en són els menys poblats.  Martinet es troba a peu de carretera i, per tant, el turisme de pas és un element clau de la zona. A més, també hi transcorre el riu Segre, la importància del qual és remarcable:  per aquest motiu hi ha el Centre d'interpretació dels ecosistemes fluvials o Casa del riu. Com que el terme de Montellà i Martinet es troba, en bona part, dins del Parc Natural del Cadí – Moixeró, té un entorn i un paisatge del tot extraordinari. Per això, hi trobem espais naturals com el Prat del Cadí situat al peu de la muntanya; la vall de Ridolaina; el Prat d'Aguiló situat a 1.700 metres d'altura i on hi ha un refugi; o les canals del Cristall i de Bast. Tot i així, el municipi també conté elements arquitectònics destacables, encara que tots ells són de caràcter religiós. Hi trobarem l'església de Sant Genís de Montellà, la de Sant Martí de Víllec i el Santuari de Santa Maria de Bastanist, que també és utilitzat com a casa de colònies.

 

Per la seva banda, Travesseres és una entitat de població del municipi cerdà de Lles de Cerdanya, essent el poble més meridional i de menor altitud del mencionat municipi. El castell, possessió dels vescomtes cerdans, fou cedit als de Castelbò, al s. XI. La seva església parroquial de Sant Jaume data en origen de l'època romànica, però ha sofert nombroses modificacions.  Dins el seu terme hi ha el balneari de Senillers, conegut ja a l'any 1030, que recull i serveix les aigües que brollen de cinc fonts, amb característiques diferents: del Païdor, de la Muntanya i del Riu (alcalines-silicatades), dels Brians (sulfuroses) i del Ferro (sulfuroses i ferruginoses). 

 

Senderisme - A peu -Pont a Martinet
Senderisme - A peu - TC259 - Travesseres


Perfil de la ruta circular de Martinet a Béixec

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

  

7.9 km.

250 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Martinet

TravesseresOn MENJAR a MARTINET i MONTELLÀ

On DORMIR a MARTINET i MONTELLÀRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens