· 

[TC261] Voltants de Lles de Cerdanya

 

Senzilla passejada circular a peu pels voltants del poble de Lles de Cerdanya, a la vessant nord de la Baixa Cerdanya lleidatana. Durant el recorregut podrem gaudir de les àmplies vistes del massís del Cadí i dels més propers pobles de Músser i Arànser.  

 

El terme municipal de Lles de Cerdanya és el més extens de la Cerdanya, amb 103 quilòmetres quadrats.  Dins el seu terme actual, a més del propi Lles, hi ha els d’Arànser, Músser, Travesseres i Viliella i el veïnat de Coborriu de la Llosa. Hi trobarem també nombroses masies, com Cal Jan de la Llosa (a l’antic caseriu de la Llosa), Barnola i el Vilar, a més d’indicis dels despoblats de Cortaus, el Vilar de Lles, d’en Bret, Sallent i Serrat, així com les ruïnes del poble d’Anol, nombroses bordes, cortals i cabanes, els antics banys de Caldes de Músser i el balneari de Senillers.

 

El nucli de Lles de Cerdanya (1 480 m) és situat en un replà orientat a migjorn, al pendent de la muntanya, i s'ordena entorn de l’església parroquial de Sant Pere, d’una nau, amb un campanar quadrat de teulada piramidal. Hi ha algunes edificacions antigues com Cal Ferrer i Cal Peremptori. També hi trobarem la capella de la Mare de Déu del Roser, dita també del Benefici. Al camí de Lles a Viliella hi ha el Mas Barnola, casa pairal dels Barnola, que foren els darrers senyors de Lles. 

 

El poble de Músser està documentat des del segle X (anomenat "Munciar"), tot i que sembla haver estat habitat des del neolític. Els carrers del nucli antic i la plaça Major són de gran interès perquè conserven plenament l'estructura medieval. Hi ha cases antigues amb arcades de pedra, balconades de fusta, portals adovellats... Un conjunt encisador que s'ha preservat pel seu aïllament relatiu. Com a curiositat cal dir que fins ben entrat el segle XX va ser l'únic municipi cerdà on es conreava la vinya.

 

De tornada a Lles, podem dedicar uns instants a admirar l'església de Sant Pere de Lles, documentada des del segle X,  que té origen romànic però ha estat molt modificada en època posterior. Té una sola nau i un sòlid campanar de planta quadrada coronat amb teulat piramidal. El portal és adovellat.

 

TC261 - Senderisme - Excursió - Lles de Cerdanya
TC261 - Senderisme - Excursió - Vistes


Perfil ruta senderisme Lles - Músser - Aransa TC201

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

6.6 km.

190 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Lles de Cerdanya


Descarga
TC261.gpx
Documento XML 175.2 KB

Temps a Lles de Cerdanya

On MENJAR a LLES de CERDANYA

On DORMIR a LLES de CERDANYARutes populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens