· 

[TC295] Vilella - Pi - Nèfol - Santa Magdalena


Fàcil ruta circular de senderisme per alguns nuclis pertanyents a la Batllia, al municipi de Bellver de Cerdanya, situat a la zona central de la Baixa Cerdanya lleidatana.   L'itinerari enllaça Vilella, amb Pi, Nèfol, Santa Magdalena i, ja de tornada, ens descobreix l'ermita de Sant Serni.

 

La localitat de Pi es configura com una entitat municipal descentralitzada del municipi de Bellver de Cerdanya i actualment té més d'un centenar d'habitants.  A l'Edat Mitjana va ser una senyoria que abastava els nuclis que componen la parròquia de Pi, és a dir, Cortariu, Nèfol i el desaparegut poble de Gallissà. Des del segle X, l'advocació de la seva església correspon a Santa Eulàlia. La Festa Major té lloc el darrer diumenge del mes de setembre i la Festa Petita se celebra el dia 10 de desembre, per la festivitat de Santa Eulàlia.

 

El llogarret de Santa Magdalena, del qual es tenen referències des de voltants de l'any 1000, va estar a punt de quedar inhabitada a les darreries del segle XX; des de llavors vàries famílies han escollit aquest indret per a establir-s'hi.  En canvi, el nucli de Nèfol, a 1250 m. d'altitud, sí que va resultar inhabitat a la dècada de 1970, però al 2017 de nou comptava ja amb 8 veïns.

 

Finalment, Sant Serni de Coborriu es tracta d'una ermita d’una sola nau, allargada i baixa, capçada per un absis semicircular culminat per una corona de cartel·les motllurades i amb dues finestres de doble esqueixada , una al centre i l’altra al sud-est.  El frontispici de l’edifici presenta un ull de bou coronat per un campanar d’espadanya de doble obertura.

 

Gairebé tot el recorregut transcorre per pistes i corriols que fan de bon caminar, alternant bosquets i paisatges més oberts. 

 

TC295 - Vistes de Santa Magdalena
TC295 Vistes des de Santa Magdalena


Perfil de la ruta circular de senderisme TC295 Vilella Santa Magdalena

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

  

10.2 km.

200 m.

Fàcil

Baixa Cerdanya lleidatana

Vilella

Pi

Nèfol

Santa MagdalenaRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens