· 

[TC290] Santa Eugènia de Nerellà

 

Fàcil ruta circular a peu per la Baixa Cerdanya lleidatana que enllaça els llogarets de Santa Eugènia de Nerellà i Olià, tot apropant-nos al proper riu Segre, Cal Manxot i la Ridolaina. En qualsevol època de l'any són majestuoses les vistes del massís del Cadí en la seva vessant nord.

 

Santa Eugènia de Nerellà és una entitat de població del municipi de Bellver de Cerdanya, dins la vegueria de l'Alt Pirineu, la qual s'esmenta ja a l'Acta de consagració de la Catedral de la Seu d'Urgell l'any 839. I la seva església hi surt citada per primer cop l'any 1003 com a Sancta Eugenia qui est in Neriniano. L'origen del nom Nerellà estaria lligat al gentilici romà "Nerellianos", que s'associaria a un "fundus". El poble de Nerellà (del llatí Nerinianus) va passar a ser conegut amb el nom de Santa Eugènia als voltants del segle xiv.

 

El nom

El topònim prové de Neriniano de la documentació del S. IX. Meyer-Lubke (1923) i en destaca el seu origen clàssic, el qual s’hauria de cercar en un antropònim Nerinius, inexistent al món romà. Coromines el considerà derivat del nom propi Nerius i aquest també és el nom d’un déu romà. Podria tenir l’origen en el nom de la nimfa Nerea, millor documentada en aquest context. Per això, la seva església (Santa Eugènia) podria estar relacionada amb personatges femenins.

  

Senderisme -Santa Eugània de Nerellà
Senderisme - Ridolaina


Perfil de la ruta Santa Eugènia de Nerellà

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

6.5 km.

140 m.

Fàcil

Baixa Cerdanya

Santa Eugènia de Nerellà

Ridolaina

Olià
Rutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens