· 

[TC341] All - Esterregalls - Olopte - Gréixer

 

Entretinguda ruta circular a peu per la Baixa Cerdanya, descobrint els pobles d'All, Gréixer, Olopte i els anomenats “Esterregalls d'All”.

 

Aquesta singular formació geològica es va formar al miocè fa uns 10 milions d'anys, per l'erosió del vent i l'aigua, dibuixant amb el pas del temps canals estrets i profunds, juntament amb closques de colors grocs, ocres i vermellosos, en què van influir especialment les crescudes i arrossegaments de sediments del riu Duran.  L'aprofitament de la zona pels romans, al segle II aC, per a explotació o recerca de mines d'or, va acabar de conformar aquest singular paisatge, semblant al que podem admirar a altres indrets cerdans, com Sallagosa o Santa Llocaia.

 

Per a promocionar-lo, l'Ajuntament d'All va crear el 2021 un Centre d'Interpretació al costat de l'Església de Santa Maria, on podem contemplar les restes d'un carrer del segle XVI i part de l'antiga necròpolis de l'església. El projecte engloba sota la marca “El País dels Esterregalls”, el patrimoni badlands dels tres pobles limítrofs: All – Isòvol i Olopte.

 

Sent interesant visitar aquests xaragalls, convé ampliar el recorregut i aprofitar per conèixer diverses meravelles del romànic català properes, així com gaudir de les impressionants vistes d'aquesta sorprenent i assolellada vall amb orientació est-oest.

 

La ruta no té complicació, però a l'hivern cal ser prudents, donat que les escalinates de fusta dels Esterregalls estan gelades i són irregulars, per la qual cosa es pot ensopegar o relliscar. Per completar la circular als Esterregalls pel punt més elevat, hem de passar algunes cintes de control de bestiar, amb les quals estem obligats a ser especialment respectuosos.

 

Esterregalls
riu Segre


Perfil ruta senderisme Esterregalls

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

10.9 km.

360 m.

Moderada

Baixa Cerdanya gironina

All

Olopte

Gréixer

EsterregallsRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens