· 

[TC331] Angostrina - Sant Martí d’Envalls

 

Encantadora ruta circular de senderisme pel cor de la vall glacial d'Angostrina, a l'Alta Cerdanya, enllaçant aquesta població de la solana cerdana amb l'església de Sant Martí d’Envalls, testimoni viu del que resta de l’antic poble d’Envalls.

 

Sortint del poble d'Angostrina mateix, guanyarem alçada ràpidament a tocar dels primers rocs de l'anomenat Caos de Targasona. Quan les vistes sobre la plana cerdana són ja àmplies, seguirem la pista qeu ressegueix la canalització del salt d'aigua. Després d'arribar a la petita presa, canviarem d'orientació per arribar a l'església.

 

Així, a l'inici de la vall, un hospital (és a dir, un espai monacal per a hostalatge) acollia els mercaders, els pelegrins i els viatgers diversos que emprenien aquesta important via de pas, àmpliament utilitzada pels ramats transhumants cap a les pastures (pasquers) del Carlit. Nombrosos testaments i donacions finançaren importants construccions, de les quals només en resta l'església. Aquest lloc de culte respon als cànons de l'art romànic cerdà, amb el seu campanar de paret, la seva única nau, un absis semicircular, les finestres d'espitllera i la porta orientada al sud. A prop, les tradicions locals evoquen la presència d'encantades, comparables a les fades, en abrics rocosos. Podrien ser testimoni de creences precristianes que expliquen el fet que l'Església hagi volgut exorcitzar un lloc pagà, tot assentant-hi una presència monàstica.

  

Sant Martí d'Envalls
Angostrina


Perfil de la ruta de senderisme Angostrina - Sant Martí d'Envalls

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets: 

 

9.8 km.

400 m.

Moderada

Alta Cerdanya

Angostrina

Sant Martí d'Envalls
Rutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens