· 

[TC362] Bolquera - Pla de Barres - Estanys Calvet/Bullosa/Pradella/Ticó

 

Completa ruta circular en bicicleta al cor de l'Alta Cerdanya, que enllaça sis indrets singulars, els quals mereixen, per si mateixos,  la nostra visita:

 

Bolquera.

Poble pintoresc que rep la consideració de "Vila Florida" i que reclama la nostra atenció els mesos de primavera i estiu.  És un poble poc compacte, organitzat al nord i nord-oest de l'església parroquial de Santa Eulàlia de Bolquera, construïda damunt les restes del gairebé desaparegut Castell de Bolquera (en queda una torre, reaprofitada com a campanar de l'església). En aquest nucli primigeni es reconeixen els barris del Carrer de la Costa, el de la Pocafarina, el del Sant, el de les Escoles i el del Reguerot.

 

Pla de Barres.

Centre de l'anomenat "Petit Canadà" és tota una zona d'esplèndids boscos de coníferes i generosos rius. Indispensable.

 

Llac d'en Calvet.

Creat artificialment cap al 1968, es tractava inicialment d'un aiguamoll, que va ser transformat en gravera. Les grans quantitats de sorra extretes durant 2 o 3 anys van servir per a soterrar les línies telefòniques de la regió. Posteriorment es va omplir el paratge d'aigua.  Els espais forestals que l'envolten es componen d'arbres de fulla perenne, especialment pins negres (Pinus uncinata). Aquest hàbitat té un interès particular en matèria de biodiversitat (fauna i flora salvatges) i forma part del gran espai Natura 2000 'Capcir-Carlit-Campcardós'. Per aquesta raó, s'ha de preservar i els forestals apliquen una gestió adaptada als afores del paratge de la Jaça d'en Calvet: lògica no productiva, regeneració natural, diversificació de les essències, manteniment d'arbres vells, etc.

 

 

Ruta de biciclera circular voltants de Bolquera - llac Bullosa
Ruta de bicicleta circular voltants de Bolquera - Riu

 

Estany de la Bullosa.

Estrictament parlant, es tracta d'un embassament, destinat en el seu origen per a proveir d'electricitat al Tren Groc i per a regular el cabal del riu Tet. Aquest llac es troba a 2016 metres d'altitud i és un paradís per a moltes espècies de fauna i flora locals. Origen d'innumerables excursions, cal destacar la que porta al Pic del Carlit.

 

Estany de la Pradella.

Es troba a 1956 metres d'altitud, a l'extrem nord-est del municipi d'Angostrina i Vilanova de les Escaldes, a l'extrem nord-oest del de Bolquera i al racó nord del de Font-Romeu, Odelló i Vià.

 

A prop al sud-est de la resclosa de l'estany de la Bollosa, al Bosc de Llívia, i a prop de les pistes i remuntadors més septentrionals de l'Estació d'esquí de Font-Romeu, forma part habitual de les excursions  de la zona.

 

Estany de Ticó.

Es troba a 1721 metres d'altitud, a la zona central - occidental del municipi de Bolquera. És a prop al nord-est de Superbolquera, al nord del poble de Bolquera i al sud-oest dels Estanyols, i és zona habitual d'esbarjo, amb zones de pícnic i font d'aigua potable.

 

Ruta de biciclera circular voltants de Bolquera - llac Calvet
Ruta de bicicleta circular voltants de Bolquera - Llac Ticó


Perfil de la ruta de ciclisme circular als voltants de Bolquera

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

 

 

 

36 km.

640 m.

Moderada

Alta Cerdanya

Bolquera

Pla de Barres

Estany de Calvet
Estany de la Bullosa
Estany de la Pradella

Estany de Ticó


Temps a Bolquera


On MENJAR a BOLQUERA

On DORMIR a BOLQUERAAltres rutes relacionades: