· 

[TC350] Caos de Targasona

 

Ruta circular de senderisme al voltant de l'indret conegut com a "Caos de Targasona", a prop de la localitat del mateix nom, a l'Alta Cerdanya.

 

L'itinerari discorre majoritàriament a la solana, amb magnífiques vistes de la plana i dels massissos que l'envolten. Anirem descobrint les fantàstiques formes granítiques que donen nom a la zona, mentre anem trobant diverses fites o mugues que marquen la frontera entre els dos estats que actualment administren la Cerdanya.

 

Nota: els dos primers quilòmetres transcorren per asfalt, tot i que es tracta de vies secundàries, sense trànsit.

 

Forn Solar
Targasona

 

El caos és el resultat de l'alteració del granit en un clima humit i calent.  Per tant, no té cap relació amb les edats de gel, ni tampoc representa el clima actual de la Cerdanya!

 

Va ser durant el Terciari, poc després de la formació dels Pirineus, que aquests van estar exposats a un clima tropical.... Els caos donen testimoni, arreu on hi ha granit, de l'erosió dels Pirineus fa 30 milions d'anys, moment en què havien pràcticament desaparegut, tot i que van resorgir posteriorment durant els últims 10 milions d'anys.

 

Els caos són omnipresents en aquest paisatge pla on hi ha granit (des del pla de Campcardós fins a Bolquera, passant per Dorres, Targasona, Èguet i Font-romeu).

 

Els blocs de granit estan apilats entre sí, prova que no han estat transportats.  Per tant, no s'han de confondre amb dipòsits glacials!  La sorra prové de la descomposició del granit.  Conté quars (gris translúcid), mica (negre brillant) i feldespat (blanc opac, sovint brut).  És el que s'anomena arena granítica.

 


Perfil de la ruta circular de senderisme a peu  TC350 - Caos de Targasona

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets: 

 

8.2 km.

200 m.

Moderada

Alta Cerdanya

Forn Solar

Caos de Targasona
Rutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens