· 

[TC337] Càldegues - Segre - Guingueta d'Ix - Ix - El Pla de Dalt

 

Senzilla ruta circular de senderisme per l'Alta Cerdanya més occidental, amb el següent itinerari:  Càldegues - riu Segre - Guingueta d'Ix - Ix - El Pla de Dalt.

 

La Guingueta d'Ix (en francès Bourg-Madame) és una comuna de l'Alta Cerdanya, a mig camí entre Puigcerdà i Llívia. Administrativament, pertany a la República Francesa.

 

La comuna inclou les poblacions de la Guingueta d'Ix, la més gran i la que fa de cap comunal; Ix, que n'era l'antiga capital i que fou breument la capital del comtat de Cerdanya al segle XVI; Càldegues, que va ser comuna independent fins al 1973; i Oncès.

 

Vistes
riu Segre

 

 

Les ribes del Segre estan delimitades per grans blocs de granit arrodonit. Es tracta de blocs rodants arrossegats per les glaceres formades a les altes valls glacials que desemboquen al Segre: la vall d'Angostrina, la d'Eina, l'alta vall del Segre...

 

No obstant això, les glaceres mai no han envait la plana cerdana, sinó que es van quedar penjades a les valls secundàries. Si aquests blocs enormes han baixat fins a la vora de la Guingueta és perquè els rius són capaços d'emportar-se'ls i moure'ls durant les inundacions.  Els habitants de les ribes del Segre saben bé que quan l'aigua està carregada de fang, sorra i argila, és capaç de moure aquests blocs, com ho demostren els sorolls- sords que provoquen. Cal anar amb compte amb les onades tumultuoses!

 

El Segre desborda regularment el seu llit, inundant els parts del voltant, a on es dipositen argiles i sediments molt fins.  Així, es poden veure en els prats l'extrem de la zona d'inundació delimitada per un petit pendent característic.  Una part de la Guingueta està construïda a la zona d'inundació que es troba a la zona d'intersecció entre el Segre i el torrent de Nèrvols.  Les inundacions es produeixen regularment, durant els forts temporals de pluja provinents del sud, en què els nuclis de tempesta que són alimentats per la humitat de la Mediterrània queden bloquejats pel relleu.  Això sol passar a la tardor o a la primaver, en combinació amb el desglaç.

 


Perfil de la ruta circular a peu de Càldegues TC337

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

 

5.6 km.

60 m.

Fàcil

Alta Cerdanya

Càldegues

Pla de Dalt

Ix

La Guingueta d'Ix 
Rutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens