· 

[TC319] Sautó - La Llaguna - Fetges

 

Entretinguda ruta circular a peu pel Pla de l'Ours, al Conflent, entre els municipis de Sautó i la Llaguna, tots dos fronterers amb l'Alta Cerdanya.

 

Durant el recorregut gaudirem de les extenses vistes sobre l'Alta Cerdanya, així com de la localitat de Montlluís, amb la seva magnífica ciutadella, el circ de Cambre d'Ase i el Pont de Giscard, pel qual hi circula el Tren Groc. L'itinerari ens permetrà visitar els nuclis de la Llaguna, Fetges i Sautó.

 

Iniciarem el recorregut al poble de Sautó, a la plaça amb la Mairie (Ajuntament), davant en la plaça Du Souvenir Francais.  Allà hi trobarem una placa groga amb la indicació de la ruta – Ruta PR 11,  corresponent al llibre de rutes Randonnés en Pyrénées Orientales que es pot trobar en algunes oficines d’informació. 

 

Pugem pel carrer de Baix, girem a l’esquerre (seguint les marques grogues que ens acompanyaran al llarg de la ruta) per un pujador, i fem una altre cop a l’esquerre per unes petites escales; anem pujant per una espècie de carrer empedrat. El camí es converteix en un d’asfaltat, passem pel carrer de Dalt, que surt del poble, i dóna a una placeta.

 

Continuem per una pista d’herba, que està davant nostre, i que es converteix en un camí empedrat que anirem seguint tot gaudint del paisatge; entre d’altres podem veure el Cambra d’Ase, el Pic del l'Home Mort, el Puig Rodon, El Pic Gallinàs..... . Quan aquest camí comença a planejar a la dreta veurem unes creus en una pedra i també veurem la ciutadella de Montlluís.

 

Seguim el camí, arribant a una petita pista asfaltada i també uns indicadors “La Llagonne 2 Km”, que agafarem cap a la dreta tot fent baixada. Continuarem fins que arribarem a una corba a l’esquerre, a on hi trobem una casa de color groguent, amb el nom del carrer Route du Pla de L’Ours, i el senyal de color groc en una pedra indicant a la dreta. Seguidament de la casa hi ha un petit estany artificial que es feia servir per generar l’electricitat per abastir al tren groc; l’aigua provenia de les Bulloses. Al final d’aquest estany, ara sec, hi trobem un camí a la dreta, amb les senyals de BTT que també ens guiaran durant el recorregut. Anem seguint aquest camí fins que arribarem a La Llaguna.

 

Arribem al poble de la Llaguna, a on hi ha l’escola, creuem la carretera i hi veiem una construcció en forma d’Orri (petita cabana de pastor en forma cònica) que és la parada del bus, coneguda com l’Orribus. Agafem el carrer de l’esquerre, seguidament el de la dreta en direcció a la biblioteca; a la plaça de la biblioteca girem a l’esquerre per un pujador i seguim rectes trobant a la dreta unes escales que seguirem fins  arriba a l’església.  Donem la volta pel darrere i podem pujar a veure les restes d’una torre d’observació.

 

Baixem tot desfent el camí fins la carretera en l’Orribus, girem a la dreta per la carretera, passant per l’escola, fins que arribem a una casa on hi ha un pas de zebra i els senyals indicadors,  El creuem i seguim pel camí que baixa durant una estona fins a trobar la casa Prats Manà, que consta de diferents edificacions i d'un tancat rodó, com si fos per cavalls. Una mica més avall, el camí fa una corba tancada a l’esquerre i, al davant, veiem la marca del BTT.  Seguim per aquest corriol i passarem per un pont sobre un rierol, el qual antigament aprofitaven per a generar electricitat, i a uns 20m trobem un caminet que voreja i creua un camp , també amb els senyals de BTT i la marca groga. El seguim, tot planejant, primer, i fent baixada, després.

 

En deixar una corba, tot de sobte ens apareix el poble de Fetges, arribem a una pista asfaltada que creuem, i seguim rectes guiats per les marques grogues. Sortim del poble tot seguint el mateix carrer i comencem a pujar fins arribar a una tanca i unes cases, agafant un corriol a l'esquerre. Quan aquest culmina la pujada i comença a baixar, pocs metres més avall, a la dreta, veurem el pont penjat de Giscard per on hi circula el Tren Groc. Seguim pel corriol fins a enllaçar amb la carretera per la que hem arribat a Sautó i en uns 20’ arribarem al punt de sortida.

 

Ruta de senderisme a peu circular del Pla de l'Ours - TC319 - Circ de Cambre d'Ase
Ruta de senderisme a peu circular del Pla de l'Ours - Sautó - Pont de Giscard TC319


Perfil de la ruta de senderisme a peu circular TC319 del Pla de l'Ours

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

8.8 km.

220 m.

Fàcil

Conflent

La Llaguna

Fetges

Sautó


Temps a La LlagunaRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens