· 

[TC374] St. Serni de Coborriu - Sta. Magdalena - Nèfol - Pi- Vilella


Fàcil ruta circular de senderisme per alguns nuclis pertanyents a la Batllia, al municipi de Bellver de Cerdanya, situat a la zona central de la Baixa Cerdanya lleidatana.   L'itinerari 
ens descobreix l'ermita de Sant Serni de Coborriu i enllaça Santa Magdalena, Nèfol, Pi i Vilella.

 

Sant Serni de Coborriu es tracta d'una ermita d’una sola nau, allargada i baixa, capçada per un absis semicircular culminat per una corona de cartel·les motllurades i amb dues finestres de doble esqueixada , una al centre i l’altra al sud-est.  El frontispici de l’edifici presenta un ull de bou coronat per un campanar d’espadanya de doble obertura.

 

El llogarret de Santa Magdalena, del qual es tenen referències des de voltants de l'any 1000, va estar a punt de quedar inhabitada a les darreries del segle XX; des de llavors vàries famílies han escollit aquest indret per a establir-s'hi.  En canvi, el nucli de Nèfol, a 1250 m. d'altitud, sí que va resultar inhabitat a la dècada de 1970, però al 2017 de nou comptava ja amb 8 veïns.

 

La localitat de Pi es configura com una entitat municipal descentralitzada del municipi de Bellver de Cerdanya i actualment té més d'un centenar d'habitants.  A l'Edat Mitjana va ser una senyoria que abastava els nuclis que componen la parròquia de Pi, és a dir, Cortariu, Nèfol i el desaparegut poble de Gallissà. Des del segle X, l'advocació de la seva església correspon a Santa Eulàlia. La Festa Major té lloc el darrer diumenge del mes de setembre i la Festa Petita se celebra el dia 10 de desembre, per la festivitat de Santa Eulàlia.

 

Pràcticament tot el recorregut transcorre per pistes i corriols de bona petja, alternant bosquets i paisatges més oberts. 

 

TC374 - Vistes de la Batllia
TC374 Nèfol


Perfil de la ruta circular de senderisme TC374 Vilella Santa Magdalena

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

 

  

9.7 km.

220 m.

Fàcil

Baixa Cerdanya lleidatana

Sant Serni de Coborriu

Vilella

Pi

Nèfol

Santa Magdalena
Rutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens