· 

[TC387] Sallagosa - Terres vermelles - Zona megalítica d'Eina

 

Entretinguda ruta circular a peu des de Sallagosa (Alta Cerdanya) que ens descobreix uns singulars esterragalls (anomenats localment com terres vermelles; en anglès, "badlands") i la zona megalítica d'Eina. 

 

Les "terres vermelles" de Sallagosa són un sòl compost d'argiles, restes d’esquit, granits i sorres. Aquestes terres estaven configurades per glaceres durant el quaternari. Aquests terrenys fràgils experimenten sovint un fenomen d'erosió i es transformen en sediments. Amb aquests elements, un munió de ceramistes exercien el seu ofici a Sallagosa tot el segle XIX i principis del XX.  Destacant entre ells, Étienne Oliva, primer terrissaire, es va convertir en un famós ceramista.

 

L'itinerari proposat ens mostra part de la zona megalítica d'Eina. El recorregut es pot ampliar fàcilment per a visitar alguns dels seus elements més representatius:

  • Dolmen de Pou. Es tracta d'una tomba datada, a través de les restes trobades, al III mil·lenni a. C. Aquesta tomba presenta un petita cisterna que, inicialment, estava coberta d'un túmul format per terra i pedres.  Les vistes des de la posició ocupada pel dolmen sobre l'entorn són àmplies, la qual cosa podria explicar la seva situació. A l'entorn s'han localitzat nombroses restes ceràmiques que constaten la primerenca ocupació del territori.
  • Dolmen de Pascarets.  Es tracta d'un dolmen simple, de forma rectangular, format per grans blocs de granit amb túmul, de característiques similars a altres dòlmens localitzats en zones de Pirineu. La seva situació permetia que fos vist des de qualsevol punt de l'entorn, del que podria respondre a una funcionalitat com a marcador territorial (una de les nombroses teories que intenten explicar la funcionalitat d'aquestes estructures megalítiques).
  • Menhir del Pla del Bosc.  Aquest element s'ha associat a pràctiques paganes associades a la terra i l'aigua, tot i que la finalitat d'aquestes estructures i la seva integració en el paisatge segueix sent discutit i hi ha nombroses teories que intenten explicar la seva presència i funcionalitat.

 

Ruta de senderisme a peu circular de Sallagosa - Terres Vermelles- Foto 1
Ruta de senderisme a peu circular de Sallagosa - Terres Vermelles- Foto 2
Ruta de senderisme a peu circular de Sallagosa - Terres Vermelles- Foto 3

 

Aquesta proposta de senderisme també ens permet visitar tranquil.lament la localitat de Sallagosa.  Aquest municipi es troba situat entre el pla de la Cerdanya i l'altiplà de la Perxa. El riu Segre travessa aquest indret dinàmic i tranquil alhora. Per una banda, al llarg de l'any hi tenen lloc una bona quantitat de fires i d'altres activitats. D'altra banda, Sallagosa es troba en un indret immillorable per a gaudir de la natura i desconnectar del soroll de la ciutat. La seva situació, a una altitud de 1306 metres, ofereix un clima molt agradable amb quasi 300 dies de sol a l'any, fet que fa que, tant locals com visitants, puguin gaudir del municipi durant tot l'any.

 


Perfil de la ruta de senderisme a peu circular de Sallagosa - Terres Vermelles (excursió) TC387

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

11.5 km.

360 m.

Moderada

Alta Cerdanya

Sallagosa

Terres vermelles

Zona megalítica d'Eina


Temps a SallagosaRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens