· 

[TC382] Martinet - Ambret - Ardòvol - La Serra

 

Caminada circular des de la localitat de Martinet, a  a Baixa Cerdanya lleidatana, cap a la parta baixa de la vall del riu de la Llosa, fins a Ambret i tornant per Ardòvol i les cases de La Serra. Els boscos que travessarem són espectaculars tot l'any, així com les vistes de la pròpia vall.

 

L'itinerari arrenca al carrer Cerdanya del nucli de Martinet, a pocs metres de l'església de Sant Elies, deixant aquest nucli pel camí de la Llosa, a la vora del riu del mateix nom i que ens serà present durant la primera meitat del recorregut.

 

Uns centenars de metres més enllà del waypoint TC382-02 trobarem un dels racons més bucòlics d'aquesta ruta: el salt del riu del Boç. En el pas del riu, podem evitar ficar-hi els peus creuant uns 10 metres més avall, a on un parell de roques fixes ens ho faciliten.

 

El camí esdevé boscà fins creuar els prats de la casa d'Ambret a on arribarem després de creuar el riu de la Llosa per un pont ben fermat.

 

El tram des d'aquesta casa fins la collada d'Ardòvol es fa per pista, que esdevé asfaltada. En enlairar-nos veurem tota la serralada del Cadí en el seu màxim esplendor.

 

 

La tornada des d'aquesta collada visita la casa de la Serra i, més endavant, ja a sobre de Martinet, ens mostra una vista diferent d'aquest poble, així com del seu "bessó, Montellà, encimbellat més amunt.

 

Senderisme - A peu -vall de la Llosa-Salt del Boç
Senderisme - A peu - Vistes del Cadí

  

L'itinerari és fàcilment ampliable per apropar-se als nuclis d'Ardòvol o Prullans, a on arribaríem completant la "ruta dels miradors".

 

Martinet és la capital comercial i de serveis de la comarca de Baridà, que serveix com a portal d'entrada a unes terres amb una rica història que s'estén durant més de 1200 anys. La localitat es troba envoltada de petites valls i camins estrets, que se situen al peu de la Serra del Cadí i trencen el relleu de les planes de la Seu i la Cerdanya. 

 

El patrimoni natural de Martinet és excepcional, i ha estat preservat fins als nostres dies. El municipi forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró, així com dels Espais d'Interès Natural (EIN) de les Serres del Cadí-Moixeró, Riberes de l'Alt Segre i de la Xarxa Natura 2000, mitjançant els espais Riberes de l'Alt Segre, Riu de la Llosa i Prepirineu Central Català. Els visitants poden explorar l'Espai Kilian o el centre d'interpretació de la Casa del Riu, així com seguir rutes com la de la Llúdriga i els senders que s'enfilen a entorns alpins com els de Prat de Cadí o Aguiló o valls com la de Bastanist.

 

Tot el paisatge del municipi és espectacular. Així, una part de Martinet es troba dins d'un llarg congost excavat pel riu Segre, on hi desguassen els rius de les valls transversals, com ara el de Bastanist i el de la Llosa. Aquesta encaixonament del Segre ha condicionat històricament el traçat de les vies de comunicació i la ubicació dels pobles de la comarca. Els contraforts de la Serra del Cadí limiten el municipi pel sud i constitueixen el límit natural amb les comarques de l'Alt Urgell i el Berguedà. A llevant, el límit és amb la depressió de la Cerdanya (subcomarca de la Batllia o petita Cerdanya), i a l'oest, amb el pla de la Seu d'Urgell o Urgellet.

 

Senderisme - A peu -vall de la Llosa
Senderisme - A peu - Martinet


Perfil de la ruta circular de Martinet a la Serra

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

  

13.6 km.

420 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Martinet

Vall de la Llosa

Ambret

La SerraOn MENJAR a MONTELLÀ i MARTINET

On DORMIR a MONTELLÀ i MARTINETRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens