· 

[TC391] Porta - Vall del Carol - Vall de Campcardós

 

Entretinguda ruta circular de senderisme, la qual ressegueix part de les valls del riu Carol i de Campcardós des de la localitat de Porta (Alta Cerdanya).  Aquesta excursió ens permet gaudir d'esplèndids paisatges d'alta muntanya, amb els boscos diversos i rierols fugedissos.  A més, durant la primavera, el munió de flors que trobarem arreu fa justícia al nom pel qual també es coneix la vall de Campcardós:  "vall de les flors". 

 

Pic de Peiraforca
Camins de la llibertat

Aproximació

Des de Puigcerdà anem vers el Coll de Pimorent, a França. A l'alçada de Porta trobarem una àmplia zona d'estacionament amb cartells indicadors. 

 

Descripció

La ruta ressegueix primer la vall del riu Carol, en un recorregut que va creuant alternativament la via del tren i el riu. A mig camí ens anem endinsant en magnífics boscos creuats per rierols.  Finalment, arribem a la vall de Campcardós, amb multitud de cartells indicadors i sense possibilitat de pèrdua. Podem arribar fins a on ens atregui més, fins i tot arribar-nos fins a Andorra! 

 

Aquesta vall va ser emprada durant segles com a zona de pas i contraban entre els tres estats que es troben a banda i banda.  Aquest ús va ser especialment rellevant durant la guerra civil contra la República Espanyola i la postguerra i Guerra Mundial posteriors, passant a integrar-se en els anomenats "Camins de la Llibertat", els quals permeteren la fugida de mil.lers de perseguits i represaliats pels règims feixistes.

 


Pont sobre la vall del Carol
Flors a la vall de Campcardós
Pont sobrel riu Campcardós

Portè

Prop de la vall de Campcardós, i no gaire lluny de Porta, es troba al municipi de Portè, dins del qual es troba l'anomenada Torre Cerdana, un castell de vigilància o defensa que es troba en arribar a la Vall de Querol baixant des del Coll del Pimorent.  Amb prop de 500 Ha d'extensió, es troba a l'extrem nord de l'Alta Cerdanya, limitant amb Andorra, el Sabartès occità i el terme de Porta. El poble de Portè es troba prop del límit amb aquest últim terme, a la dreta del riu Querol. Es tracta d'un nucli força agrupat, destacant l'església parroquial, consagrada a Santa Maria.

L'esmentada Torre Cerdana es troba dalt d'un turó al sud-oest del nucli i es tractava d'un castell autèntic, tenint un paper estratègic destacat, juntament amb el Castell de Querol.

 


Perfil de la ruta per la Vall de Campcardós TC391

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets: 

 

  

7.4 km.

330 m.

Moderada

Alta Cerdanya

Porta

Vall del Carol

Vall de Campcardós
Rutes populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens