· 

[TC384] Martinet - Montellà - Montgràs

 

Entretinguda ruta circular de senderisme pel municipi de Montellà i Martinet (Baixa Cerdanya lleidatana).

Partint des del nucli de Martinet ens enlairarem ràpidament fins al de Montellà, visitarem la serra propera i acabarem visitant:

- El turó de Montgràs.

- Ermita de Sant Genís (7.0 km)

- Església de Montellà (7.8 km).

 

El recorregut permet anar gaudint de magnífiques vistes de la cara nord del massís del Cadí, en el seu sector més occidental, així com d'Estana, el Pla de l'Àliga i, més llunyans, de la Tossa Plana de Lles i del Puigpedrós. Anirem per corriols i pistes, envoltats de boscos de coníferes en mig de catifes de molsa.

 

Situat al Baridà, al terme de Montellà i Martinet (30,5 km2) el 1970 li fou annexat l’antic municipi de Víllec i Estana. Llevat del poble de Martinet, que és situat a la riba dreta del Segre, el territori municipal s’estén per la baga fins dalt la carena de la serra de Cadí, des del coll de Tancalaporta a llevant (2.325 m), seguint vers ponent pel pic de Comabona (2.547 m), el pas dels Gosolans, el pic de Costa Cabirolera (2.604 m), la Roca Punxenta o del Migdia (2.591 m), la canal de l’Ordiguer i el puig de la Canal del Cristall (2.563 m). El terme actual comprèn, a més de Martinet, la vila de Montellà i el poble d’Estana i els llogarets de Béixec i Víllec, a més dels antics termes d’Escàs, de Ridolaina i d’Esconsa i diversos masos.

 

L'església de Montellà, d’origen romànic, està dedicada a St Serni o St Sadurní. L’actual edifici és d’una sola nau amb campanar de torre quadrada. Es podria datar del segle XVII, amb moltes modificacions. Construcció de pedra i maçoneria amb coberta de teula àrab. La nau principal és de volta d'aresta incompleta i la que conforma el creuer és de volta de canó. Torre campanar a la capçalera de dos cossos amb pedra i maçoneria i coberta de pissarra, amb penell a la coronació.

 

L'ermita de St Genís era l'antiga església parroquial de Montellà, la qual  apareix documentada per primera vegada en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell, suposadament escrita l’any 819, però que s’ha demostrat que és de la segona meitat del segle X. Actualment ja no compleix les funcions de parròquia, doncs aquestes van ser traslladades al temple de Sant Sadurní de Montellà, ubicada dins el nucli urbà de Montellà De nau única, la millor part conservada correspon a l’absis, datat del segle XVII i que presenta una petita finestra en el seu centre de doble esqueixada, està coberta amb una volta d'arc ogival.  S’accedeix a l’església per una porta d’estil gòtic. En allargar la nau per la part dels peus del temple i a causa del terreny, es va haver de construir uns graons de baixada per a l'entrada a l'església. L'any 1790 es va realitzar per a l'altar major un retaule barroc de fusta daurada, amb l'advocació a la Mare de Déu del Carme. En la porta es conserva part de la ferramenta romànica. En reconstruir la porta, els elements ornamentals es van col•locar de manera aleatòria. Els motius representats són tiges que es transformen en volutes cap als extrems.

 

Senderisme - A peu -TC384 - Montellà i  Martinet des de Montrgràs
Senderisme - A peu - TC384 - Montellà


Perfil de la ruta circular de Martinet a Montellà - senderisme - TC384

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

  

9.1 km.

380 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Martinet

Montellà

MontgràsOn MENJAR a MONTELLÀ i MARTINET

On DORMIR a MONTELLÀ i MARTINETRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens