· 

[TC371] Bastanist - Estana

 

Itinerari de senderisme, majoritàriament circular, per la vessant nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró, a la Baixa Cerdanya lleidatana. Aquesta ruta permet descobrir el santuari de la mare de Déu de Bastanist i el poble d'Estana.

 

Des de Montellà, anirem en direcció al llogarret de Víllec fins a l’ermita de Bastanist. Situada en un paratge idíl·lic, als peu dels escarpats cingles del Cadí, l’antiga la Mare de Déu de Bastanist, era una imatge bruna trobada sota un boix. Actualment és una reproducció, donat que l’autèntica va ser cremada durant la Guerra Civil.  El santuari es troba als peus del massís del Cadí en la seva vessant septentrional, a 1250 m d'altitud.  L'edifici original ha estat àmpliament alterat al llarg del temps. L'actual església és una construcció de pedra i maçoneria, amb coberta de pissarra. Disposa d'un àbsis circular de pedra, que queda ocult exteriorment degut a les edificacions que l'envolten i que és potser  l'únic element original. És una edificació d'una sola nau, amb arcs formers i volta de canó.  El creuer té una volta apuntada i paviment de cairó.

 

Adossada a l’ermita hi ha una casa de colònies i una àrea recreativa a la Font Freda, al costat del riu.

 

La part circular del recorregut  és completament boscana i molt planera. Únicament la pujada/baixada a Estana és més exposada a la solana i concentra la major part del desnivell. A partir del waypoint 10 trobarem una zona un xic més perdedora i haurem d'estar més atents al track.

 

Senderisme - A peu - Bastanist
Senderisme - A peu - Estana


Perfil de la ruta circular de Bastanist a Estana a peu/senderisme

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

  

8.7 km.

360 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Santuari de Bastanist

EstanaOn MENJAR a MARTINET i MONTELLÀ

On DORMIR a MARTINET i MONTELLÀRutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens