· 

[TC398] Oncès - Lívia - Ur - La Guingueta d'Ix - Càldegues

 

Senzilla ruta circular de senderisme per la banda més occidental de l'Alta Cerdanya.

 

L'itinerari s'inicia al llogarret d'Oncès, al municipi de La Guingueta d'Ix, des d'on anirem a trobar el riu Segre.  A continuació, creuarem la frontera administrativa, a tocar de la muga número 2, en un tram que podem trobar amb parts inundades, i ens dirigirem cap a l'Hípica de Llívia. Aquí les vistes panoràmiques són de 360º, amb Llívia i l'ermita de Bell-lloc relativament més a prop.

 

Tornarem a creuar la frontera tot anant cap a la localitat d'Ur i, des d'allà, seguirem a la vora del riu Raür fins a la Guingueta d'Ix. Un cop creuat el riu Segre, el seguirem prop d'un quilòmetre i seguirem la ruta cap a Càldegues, que havia estat municipi independent. Així, fou annexat a la Guingueta d'Ix el 1973.  Precisament, dins el seu antic terme es troba Oncès.  Situat a dos quilòmetres a l'est-nord-est del cap municipal, a l'antic camí ral de Sallagosa a Puigcerdà, Càldegues s'ubica a la dreta del torrent de la Verneda, abans de la seva confluència amb el Segre, en una plana a la solana, conreada amb cereals i prats.  L'església parroquial de Sant Romà de Càldegues és romànica del segle XI; a diferència del més corrent, s'alça a la part més baixa del veïnat, al sud-oest, amb el Cementiri Vell al costat sud. Una construcció anterior es troba ja esmentada per primer cop a finals del segle X a l'acta de consagració de la catedral de Santa Maria del Vicus, actual catedral de la Seu d'Urgell, la qual cosa indica que el lloc ja era habitat en aquella època.

 

Un cop a l'església de Sant Romà, entrarem a una de les urbanitzacions i farem el tram de connexió final amb Oncès.

 

La Guingueta d'Ix - Riu Segre
Riu Segre


Perfil de la ruta circular a peu d'Onzès a Càldegues

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

 

 

11.5 km.

85 m.

Fàcil

Alta Cerdanya

Oncès

Ur

La Guingueta d'Ix

Càldegues
Rutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens