· 

Què fer un dia de pluja

 

Si esteu familiaritzats amb la climatologia de la Cerdanya o si, més simplement, heu passat alguns dies per la contrada, us haureu adonat que acostuma a ser bastant "benigna" quant a precipitacions es refereix.  Òbviament freda a l'hivern i relativament suau la resta de l'any, el que és clar és que els dies de pluja no solen ser gaires.  No en va a la part francesa van escollir plantar un parell de "forns solars" de dubtosa eficàcia i menys estètica. Aquesta bonança permet gaudir d'activitats a l'aire lliure la major part de l'any, però sempre trobarem aquella ocasió en què la pluja no ens permet gaudir-ne completament.  Per a aquests dies "diferents" us suggerim una sèrie de propostes ben variades:

 1. Visita a la cova de Font-rabiosa.
 2. Visita a la ciutadella de Montlluís.
 3. Visita als búnquers de Martinet.
 4. Relaxar-se amb aigües termals.
 5. Les aquarel.les de Cal Sindreu.
 6. Visitar una granja-formatgeria.
 7. Gaudir d'un museu.

 


1. Visita a la cova de Font-rabiosa

 

Una activitat realment diferent a les més habituals a la Cerdanya pot ser, sens dubte, la visita a una gruta subterrània i meravellar-nos de l'espectacle de passadissos i canals. Aquest és el cas de la cova de Font-rabiosa, situada al poble amb el mateix nom i descoberta l'any 1958, gràcies a l'explotació de la pedrera de marbre situada al poble.  Té una longitud total d'uns 12 quilòmetres;  la cambra més gran té una alçada d'uns 25 metres. El riu subterrani i les formacions d'aragonites li donen una bellesa particular. Durant tot l'any té una temperatura al voltant de 6 graus.

 

Una àmplia cavitat s'estén en dos nivells per descobrir un paisatge subterrani extremadament ric, el qual va ser el domini reservat dels espeleòlegs durant 25 llargs anys, abans que es decidís fer accessible al públic en general.

 

Gràcies a un recorregut confortable, establert en dos nivells, el visitant pot descobrir sense gaire esforç un entorn subterrani perfectament conservat. Diverses estances es segueixen l'una a l'altra durant aquesta ruta subterrània de gairebé un quilòmetre i 60 graons de desnivell. Un llac, columnes, centenars de fístules pengen del sostre com el cabell d'àngel. 

 

 

Què fer un dia de pluja a la Cerdanya - Cova de Font-rabiosa

 

 2. Visita a la Ciutadella de Montlluís

 

Si la meteorologia no és massa terrible, un altre lloc singular per a visitar és la Ciutadella de Montlluís, a l'extrem est de la comarca.

 

A una altitud de 1.600 metres, a l'encreuament de l'Alta Cerdanya, el Conflent i el Capcir, la ciutat de Montlluís va ser fundada al segle XVII a petició del rei Lluís XIV per assegurar aquest territori, seguint el Tractat dels Pirineus de 1659, sent la ciutat fortificada més alta de França. 

 

Construïda per Vauban de 1679 a 1681, aquest antic baluard també pot estar orgullós d'haver estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els elements més destacats es poden descobrir, tot fent un passeig:  la Porta de França, les muralles i l'església de Sant Lluís.

 

Què fer un dia de pluja a la Cerdanya - Montlluís

 

 3. Visita als búnquers de Martinet

 

Si la pluja ens permet de caminar una mica, una altra activitat fora del comú consisteix en visitar a l'anomenat Parc dels Búnquers de Martinet, a l'extrem oest de la Baixa Cerdanya lleidatana.

 

La proposta consisteix en fer un recorregut per algunes de les construccions militars que es van edificar durant la dictadura del general Franco per suposadament protegir Espanya en el cas d'una hipotètica invasió dels aliats durant la segona guerra mundial.   Un camí senyalitzat segueix un recorregut per les diferents tipologies de búnquers i les galeries que, en alguns casos, els interconnecten.

Què fer un dia de pluja a la Cerdanya - Búnquers Martinet

 

 4. Relaxar-se amb aigües termals

 

 

Tot i que aquesta activitat potser la tenim associada al temps hivernal, és una bona alternativa sempre que busquem relaxació... o, simplement, plou. 

 

Afortunadament, són vàries les opcions que podem trobar a la comarca i que aprofiten, d'una manera o altra, la activitat termal de la zona:

I també podem pensar en l'àmplia oferta d'spas i wellness a la Cerdanya.

Què fer un dia de pluja a la Cerdanya - Aigües termals

 

 5. Les aquarel.les de Cal Sindreu

 

La localitat de Ger, a la Baixa Cerdanya, amaga un indret potser inesperat.  Cal Sindreu és un magnífic exemple d'arquitectura rural que conté una singular col.lecció de pintures, aquarel.les en la seva major part, dels millors autors del segle XIX.

 

L'edifici respon a l'arquetip d'arquitectura rural de la contrada, destacant el contrast entre l'estructura de pedra i les finestres.  Consta de tres nivells i àmplies estances, on trobarem les pintures i altres element d'art.

Què fer un dia de pluja a la Cerdanya - Cal Sindreu

 

 6. Visitar una granja

 

 

Ja fa alguns anys que en diversos racons de la comarca han sorgit emprenedors que desenvolupen la seva activitat amb un màxim de respecte envers la Natura i, en general, l'entorn rural.  Val la pena conéixer les seves inicitatives, que en moltes ocasions permeten veure com treballen amb els animals i tastar i comprar els seus productes:

Què fer un dia de pluja a la Cerdanya - Granja i formatge

 

 7. Gaudir d'un museu

 

Si per alguna cosa destaquen els museus a la Cerdanya és per la varietat de temàtiques que recullen, en general lligades a la història de la contrada.Rutes més populars:

Baixa Cerdanya

Alta Cerdanya

Amb nens