· 

[TC117] Coves de la Fou - Empedrats de Bor - Mirador Cap del Ras

 

Completa ruta circular a peu per la Baixa Cerdanya lleidatana que ens permet descobrir una sèrie de racons emblemàtics vora el llogarret de Bor: 

- Les coves de la Fou de Bor. 

- Els empedrats de Bor. 

- El mirador de Cap del Ras.

 

Vista des del mirador de Cap del Ras

 

El conjunt de cavitats de la Fou de Bor i la Tuta Freda es troba situat al sud del nucli de Bor (Cerdanya), a uns 1.200 m d'altitud. Actualment, s'han recorregut més de 3 km de galeries en un sistema càrstic força complex. L'accés al brollador és molt senzill: s'hi arriba en menys de 10 minuts per un camí planer que surt de l'ermita de Sant Marcel, situada a la part alta de Bor. A partir d'aquí, un sender curt però força dret dóna accés a l'entrada de la Tuta Gran. 

 

Tuta Gran

La Fou de Bor és el drenatge principal d'un aqüífer càrstic excavat en les calcàries devonianes, amb evidents paral·lelismes amb les berguedanes fonts del Llobregat. Aquí, la surgència brolla just al pla de falla que posa en contacte les calcàries amb les pissarres del carbonífer, que estan enfonsades. El sistema consta d'una surgència d'aigua, que és el què anomenem Fou de Bor, i per damunt hi trobem tres boques accessibles: la Tuta de Dalt, la Tuta Gran i la Tuta Freda, essent la Tuta Gran el principal accés al sistema. El cabal que brolla està entre 150 i 200 l/s, però després de grans precipitacions pot arribar als 6.000 l/s. 

 

D'aquestes boques, la Tuta Freda encara actua com a sobreeixidor del sistema en cas de fortes pluges, de la mateixa manera que altres galeries menors situades al sector inferior, com la Tuta dels Barrancs.

 


Perfil de la ruta Coves de la Fou - Empedrats de Bor - Mirador Cap del Ras

Distància:

Desnivell:

Dificultat:

Zona:

Indrets:

 

  

13.4 km.

680 m.

Moderada

Baixa Cerdanya lleidatana

Empedrats de Bor

Coves de la Fou

Mirador Cap del Ras
Altres rutes relacionades: